/ Estet /

Lagar & konst

Eftersom att jag har tagit mina egna foton så har jag inte begått ett brott mot upphovsrätten. Om man ska ha begått ett brott mot det ska man tillexempel ha använt sig av en melodi som redan finns i en annan låt i sin ”egen” låt eller målat av en person från ett porträtt exakt lika dant och så likt att man ser att det är just den personen. Däremot är det okej om man skriver vem personen bakom det man kopierat är och om man säger vem som gjort melodin och inte tar äran själv. Men som sagt, jag har alltså inte brutit mot upphovsrätten eftersom jag inte använt mig av något som är någon annans eller som någon annan gjort. Det är mina bilder och det är min brorsa jag fotat.

Nej det tycker jag verkligen inte. Jag har inte härmat Sally Manns foton utan har bara tagit inspiration och tror man ser det på mina bilder också. Tror även det är omöjligt att kopiera Sally mans fotografier om man vill fota då hon använder sig av sådana magiska platser och för att hon är en så duktig fotograf. Hennes porträttbilder är fotografier av hennes barn så om man inte är grym på att måla eller rita är det nog omöjligt att ens verk ska kunna fällas för plagiat. Sen vet jag dock inte om mina foton är väldigt lik någon annans konstverk men jag tror att om man ska fällas för plagiat så måste man nog vara medveten om att det finns en chans för det. Jag tror inte man kan råka göra ett konstverk så likt en annans utan att ens ha sett hens verk.

 Jag har lagt ut Sally Manns foton på min blogg utan att fråga henne om det är okej vilket betyder att jag begått ett brott mot upphovsrätten. Dock tror jag inte hon skulle stämma mig om hon visste eftersom jag skriver att det är hennes fotografier. Sen är det också så att i blogg/foto/media världen så gillar man om ens foton, film eller sprids just för att då får fler reda på vem man är men det är en annan sak att ta äran för något som inte är sitt.