/ Allmänt /

flyga drake inlägg 2

Vad har hänt i boken (över ytan)? Har det blivit som du trodde, det du skrev om i inlägg 1 eller inte?
I boken får vi följa Amirs liv i afghanistan. Han bor med sin pappa som är en högt uppsatt man i ett gigantiskt hus. De har en väldigt kompliceras relation till varandra där amir hela tiden söker efter kärlek och bekräftelse och nästan gör vad som helst för att göra sin pappa stolt och glad. Amirs pappa önskar tillexempel att han ska vara lika intresserad av fotboll som han är så för att få honom att tro det följer han med på nästan alla fotbollsmatcher och hejar men Amirs pappa genomskådar dock detta. En sak han gillar är dock att leka med Hassan som är deras tjänares son. Trots att dom är väldigt olika som personer är dom bästa vänner men Amir vill dock inte visa det utåt. Hassan är ju trots allt en Hazar och tjänsteman, så hemma där ingen ser gör de allt tillsammans men när Amir har kompisar över är det som att Hassan inte existerar. En sak de ofta gör tillsammans hemma är att läsa högt. Amir läser såklar då Hassan inte går i skolan och därav inte fått lära sig att läsa eller skriva. Däremot är han väldigt lojal som person vilket man får se vid flera tillfällen. Han försvarar Amir i allt och skulle alldrig svika honom på det sättet Amir gjorde mot honom. Det var draktävlingdags som det är varje vinter i afghanistan och detta var Amirs chans att göra sin pappa stolt genom att vinna vilket han efter många timmar gjorde med Hassans hjälp. Efter tävlingen gäller det att få hem den vinnande draken men Hassan blir stoppad av 3 killar i Amirs skola som vill ta draken. Amir ser detta på avstånd men vågar inte lägga sig i och står istället kvar och kollar på när Hassan blir våldtagen för att han vägrar ge ifrån sig draken för Amirs skull. Denna händelse är då det bokens första meningar handlar om som jag skrev i inläggg nummer 1. Jag trodde inte det skulle vara en händelse där det var Amir som svek sin bästa kompis på det här sättet utan trodde mer att han själv hade varit med om nått hemskt. En annan sak jag reagerat på men som jag inte skrev i inlägg nummer 1 är att afghanistan framställs som är väldigt utvecklat och rikt land vilket inte är den bilden jag hade av Afghanistan. Jag trodde det var ett u-land med dåliga förhållanden och förutsättningar där näst intill alla invånare var fattiga så denna bok har definitivt ändrat min syn på landet.
 
Där jag befinner mig i boken just nu handlar det om hur Amir ska kunna förlåta sig själv för det han gjort så jag återkommer när jag läst hela boken.

Vad får du ut av boken om du går under ytan? Budskap, metaforer...?
Detta är enligt mig ingen bok som är skriven i syftet att vara väldigt spännande och underhållande utan mer en bok om hur verkligheten kan se ut, inriktat på vänskap, svek och lojalitet. Jag märker tydligt att författaren vill att läsaren ska förstå Ali och Amirs relation samt Hassan o amirs vänskap genom att gå in på djupet och ta upp många detaljer. Det kan vara flera sidor i sträck som endast handlar om minnen de har tillsammans och hur kul dem har haft det då. Eftersom man fått så mycket information om deras relation så känner man empati vilket gör att nu när den bara blir sämre och sämre känner man medlidande som läsare vilket är bra, då en bok som inte väcker några känslor enligt mig är ett tecken på att den är dålig. 
 
Boken har fått mig att inse hur viktigt det är att inte ta kompisar för givet och att inte låta avundsjukan ta över som det gör i Amirs fall. Ju längre in i boken man läser desto svartsjukare märker man att att amir blir på hassan då amirs pappa är så snäll mot honom. Hassan och hans familj har jobbat för amir och hans familj i över 40 år vilket gör att Amirs pappa ser dem som hans familj vilket stör Amir. Jag tror egentligen inte att Amirs pappa ger hassan mer uppmärksamhet men i Amirs fall tolkar han det som att hans pappa tycker mer om Hassan än om honom. Tillexempel när han ger båda lika fina presenter eller frågar om Hassan vill följa med på utflyckter. Detta går dock över styr när han inte ingriper när hassan blir våldtagen bara så att han kan ta hem draken och göra sin pappa stolt. Detta är ett typiskt exempel på hur viktigt det är för barn att få den uppmärksamhet de behöver för annars gör man sjuka saker för att få den. Så budskapet med denna bok skulle jag säga är att man måste visa kärlek och lojalitet till varandra och bortse från vad folk säger och lyssna på sin magkänsla. För det är väldigt tydligt att samhället har påverkat Amir eftersom han egentligen älskar hassan och vill verkligen inte att han ska råka illa ut, men samtidigt är det så inpräntat i hans huvud att han enligt samhället bara är en hazar som förtjänar att bli dåligt behandlad och då är det nog svårt att gå emot strömmen i hans situation. Speciellt när han samtidigt försöker få sin pappas uppmärksamhet och kärlek så för honom blir det som ett val, Hassan eller sin far. Vilket är helt fel för ens föräldrar ska alltid finnas där och visa kärlek och uppskattning.

Om jag säger att det finns en koppling mellan boken och samhället, som författaren befinner sig i, hur tycker du att det syns i boken? 
Författaren föddes i afghanistan och spenderade sin barndom där men pågrund av konflikten och den spända situationen mellen Afghanistan och sovjet unionen så flyttade han till USA. Eftersom han tar upp så pass många detaljer och noga beskriver omgivningen och känslorna han får tror jag han försöker återspegla hans liv i boken. Dock så stämmer nog inte allt och handlingen har han nog kryddat lite men mycket är nog taget från hans egna barndom. I boken innan kriget bröt ut beskriver han mycket possitiva saker om Afghanistan och man märker att han har en stark kärlek till sitt hemland. Landet framställs som ett fint, rikt och välutvecklat land vilket jag tyvärr har svårt att relatera till eftersom att från vad jag läst och sett så stämmer inte detta jättebra. Enligt denna sida tillexemmpel så har Afghanistan alltid varit fattigt och under krigsåren på 80-talet rasade ekonomin enormt. Däremot så var det kanske så samhället såg ut från Amirs ögon. Eftersom han bodde i en rik familj och hade ett bra liv så kanske han levde i sin lilla bubbla och såg bara de possitiva sakerna med landet. När han dock återvänder till Afghanistan efter krigets slut beskriver han hur han känner sig som en främling i sitt egna hemland vilket betyder att mycket förändrades under tiden han bodde i USA. Det som hände i samhället enligt varldenshistoria.se är att Sovjet gick in med stridsvagnar i afghanistan med minst 200 000 soldater för att hålla koll på dem. De köpte till sig allt mer inflytande men när Afghanistans nya ledare Mohammad Daoud införde en ny lag som begränsade sovjets inflytande i Afghanistan blev de besvikna och han avrättades 1978 i en kupp. Efter detta var det mycket spänning i landet och sovjet kände sig tillslut så hotade att de 1 år senare gick in i Afghanistan som då fick hjälp av USA vilket ledde till att sovjet 1989 gav upp. Kriget dödade minst 13000 sovjetiska soldater och en miljon afghaner. Även fem miljoner flydde ut ur landet, Amir var en av dem. Så att han har använt sig av historian i boken ger en mer värklighetstrogen bild och även fast det är svårt att relatera och försöka skapa sig en bild av hur det det är där då jag aldrig varit i Afghanistan så beskriver han det otroligt detaljrikt, vilket jag tror beror på att han faktiskt bott där och nog upplevt mycket själv vilket i mina ögon var viktigt för denna bok. 
 

Hur skildras konflikten så långt som du kommit i boken? 
Hitils av det jag läst handlar konflikten om att Amir och Hassans relation slits sönder. Amir och Hassan växte upp tillsammans och deras familjer är väldigt taitha eftersom Hassans familj har varit tjänare åt Amirs familj i över 40 år. Hassan är en snäll, lojal och pålitlig vän som alltid ställer upp för Amir. I boken säger han bland annat, "För dig skulle jag göra det tusen gånger om". Amir däremot önskar att han kunde säga detsamma men strävan efter hans pappas kärlek och uppmärksamhet har inga gränser. Detta gör att han sviker hassan under en drakflygartävling. Amir mår otråligt dåligt över detta och slutar prata med Hassan helt men samtidigt känner han även lycka för att han fick sin pappas uppmärksamhet och kärlek. Man får sakta men säkert se hur deras relation blir svagare och svagare. Under denna process berättar Hassan om sveket och det Assef och de två andra killarna gjort mot honom till Ali så de bestämmer sig för att flytta och lämna Amir och Baba. Hassan väljer dock fortfarande att inte hänga ut Amir framför Baba utan fortsätter att rädda Amir trots det han gjort mot Hassan.