/ Allmänt /

flyga drake

Vad säger titeln dig?

Jag har valt boken "flyga drake" och min första tanke av titeln är en sådan där leksaks drake man håller i som flyger av vinden. Dock tror jag att det finns en djupare tanke bakom titeln. Skulle kunna tänka mig att huvudpersonen i boken vill fly av något slag och hitta frihet. Jag kopplar det till frihet och att vilja fly eftersom man ofta brukar förknippa flyga med just frihet eftersom man kan röra sig fritt och åka vart man vill. 

vem är författaren, vad vet du om denna person?

Författaren heter Khaled Hosseini och är född 1965. Han är uppväxt i Kabul i Afghanistan och är både läkare och författare. När Hosseini var 11 år flyttade familjen till Frankrike och fyra år senare sökte de asyl i USA. "Flyga drake" skrevs 2003 och är hans bästsäljande bok. Han har dock skrivit två andra böcker som heter "Tusen strålande solar" (2007) och "Och bergen svarade" (2013). 

läs baksidan, vad får du reda på?

Boken handlar om Hassan och Amir som växer upp i Kabul i Afghanistan som bästa kompisar tills det att Amir sviker Hassan som alltid ställt upp för Amir. Hassans pappa är tjänare åt Amirs familj men när Sovjetunionen år 1979 invaderar Afghanistan flyr Amir och hans pappa och lämnar Hassan och hans familj kvar i Afghanistan. Först flera år senare när Talibanerna tar över makten i Afghanistan inser Amir att minnena och längtan efter sin bästa vän Hassan och sitt hemland fortfarande finns kvar och att han måste göra något åt det. Flyga drake är en roman om vänskap, svek och lojalitet, som även finns som film. 

När är den skriven och när utspelar den sig? Vad vet du om denna tid? dessa tider? Var utspelar den sig? Vilken konflikt handlar boken om? Vad vet du om denna konflikt? (kort)

Boken skrevs 2003 och utspelar sig mellan 1970-200 i Kabul, Afghanistan men även en del i Pakistan och Amerika. Det som hände i Afghanistan på den här tiden var bland annat att Sovjetunionen invaderade Afghanistan år 1979 på grund av att det vart uppror mot den kommunistiska sovjetstödda regeringen som tagit makten. 1996 tog Talibanerna makten i flera delar av Afghanistan, bland annat i Kabul och efter det blev landet aldrig sig likt igen. Kriget medförde många dödsfall, förstörda städer, fattigdom och föräldralösa barn. Många miljoner flydde även till Pakistan och Iran.

'läs första meningen/meningarna, citera och reflektera över vad meningen säger dig. Vad förväntar du dig utan boken från dessa meningar?

"Jag minns det exakta ögonblicket, minns hur jag satt hopkrupen bakom en förfallen lervägg och kikade in i en gränd i närheten av en frusen bäck. Det är länge sedan nu men jag har upptäckt att det inte stämmer, det där man säger om det förflutna, att man kan begrava det." och "När jag nu tänker tillbaka inser jag att jag har kikat in i den där ödsliga gränden i tjugosex år." Redan av dessa första meningar kan man nästan förstå att boken kommer handla om Amirs liv, varför han är fast i sitt förflutna och vad som tyngt ner Amir i alla dessa år. Sen hoppas jag att han i slutet lyckas finner frid och att han kan släppa taget om de hemska minnena jag antar att han har. Kanske var det den där specifika händelsen som gjorde att han inte kan glömma sitt förflutna eftersom han skriver "Jag minns det exakta ögonblicket", eller så var det där allting startade. Det han beskriver låter inte häller speciellt glatt så jag tror det kan bli väldigt sorgsamt att läsa vissa delar av boken. Jag tycker hur som helst att dessa meningar väcker mycket intresse hos läsaren eftersom dom lämnar mycket frågor så som "vad var det för händelse" och "varför kan han inte släppa sitt förflutna". Det gör att man blir väldigt nyfiken på att få veta mer istället för att författaren tillexempel hade svarat på dessa frågor direkt efter. 

Hur börjar handlingen?

Handlingen börjar med ett minne som han har där han beskriver en händelse som verkar ha haft stor påverkan på hans liv och som han inte kan släppa och gå vidare ifrån. Sedan får han ett samtal från en person som säger att han har en chans att ställa allt tillrätta.