/ Allmänt /

Liljevachls

 
 Beskriv verket kort
 
konstnären som gjort detta verk (13. Fragile.) heter Simon Anund. Simon kommer från linköping och jobbar som konstnär men även som lärare på ett Konstfack för Inredningsarkitektur och Möbeldesign. Verket består av 430 olika betong figurer som han gjutigt i frigolit former. Dessa frigolit former har han samlar på sig under en lång tid för att kunna bygga upp detta. De är gjutna i skalan 1:3000 så om detta vore i verklig storlek skulle man inte vara längre än 6mm. 
 

 Beskriv varför du har valt just detta verk, finns det något hos verket som tilltalar dig?
Vad i så fall och varför? Finns det något hos verket som inte tilltalar dig? Vad i så fall och varför?
 
Varför jag valde detta verk är för att jag tycker det är coolt hur han med endast betong och frigolit former har kunnat bygga upp denna coola "stad". till skillnad från tillexempel verket "Världsteater" av Karola Messner som också fanns på liljevachls utställning så kräver detta verk mer kreativitet är talang. En likhet mellan verken är dock att båda handlar om hur man ser på världen och oss människor men också hur de i verket har en teori om hur framtiden kommer se ut, enligt min tolkning alltså. Men det som gör verken olika är alltså att 13. Fragile. är ett verk som till och med jag har talang för att skapa medan jag alldrig skulle kunnat måla tavlan "Världsteater". Dock handlar det inte alltid om hur avancerat ett verk är utan om kreativiteten bakom verket och också tanken, dvs det man vill förmedla med verket och det tycker jag han lyckats väldigt bra med. Så fast att jag skulle kunna skapa ett liknande verk skulle jag antagligen inte kunnat komma på ideen om att skapa som en "stad" av endast betong och frigolitförpackningar. En annan sak jag fascineras av är att han lyckats skapa konst av något som finns så naturligt i vardagen och som man oftast inte tänker på kan skapa konst. Jag tycker även det är coolt hur man kan arbeta med antalet för att bygga upp något som på håll ser väldigt coolt ut. I detta fall menar jag att om man bara skulle ha ställt ut en betongform skulle det inte vara samma sak eftersom man inte får samma känsla och då föreställer det även någt helt annat. 
 
 
 här är ett verk från kubismen som jag tänkte jämföra med. Verket är uppbyggt på ungefär samma sätt då det på långt håll bildar ett föremål medan man på nära håll bara ser en massa symetriska former. Det jag alltså föreställer mig av de verk jag valt är en grå och tråkig stad som skulle kunna föreställa hans syn på hur framtiden kommer se ut, väldigt färglöst och ingen gröndska alls. Som man ser är det även många likadana former som jag tror ska föreställa olika bostadsområden. 
 
 
Förklara kortfattat vad du tror är konstnärens tanke bakom verket. 
 
Jag tror hans tanke bakom verket är att visa folk hur vårt samhälle kommer se ut inom snar framtid  ifall vi inte tar tag i olika miljöfrågor bland annat. Vi måste sluta släppa ut så mycket avgaser och hugga ner regnskog och hela skogar. Vi måste inse vad vi gör mot oss själva och denna värld för annars kan vi förvänta oss en grå stad utan ren luft där man knappt ser solen pågrund av alla avgaser. Dock kanske andra ser det hur världen faktiskt ser ut nu i tillexempel olika delar av usa. Ett annat budskap han skulle kunna vilja förmedla är att vi måste sluta köpa så mycket saker. Alla dessa frigolitformer är från saker folk/han köpt och varje gång man köper något så används plast/frigolit förpackningar vilket inte är bra för naturen. Så han vill kanske också visa just hur mycket frigolit/plast förpackningar vi gör av med under 2 år tillexempel.