/ Allmänt /

Musikvideo

1) Förarbetet - storyboard, synopsis och inspelningsschema
Har ni upptäckt, under filmningen att förarbetet har någon poäng? Isåfall, vilken? (vad har man för nytta av det) Hur har ni använt det i filmandet? 
 
Förarbetet har hjälpt oss väldigt mycket under filmningen, Bland annat för att man kan gå tillbaks och kolla vad det var vi faktiskt ville förmedla och vilket bildutsnitt scenerna skulle ha eftersom det är saker man lätt kan glömma bort. Förarbetet gör det även mycket smidigare att filma eftersom man bara kan kolla på planeringen och ställa sig och filma efter det. Dock måste jag erkänna att det blev en del ändringar ändå eftersom när man väll är på platsen man ska filma på så kommer en massa coola ideér upp i huvet, men sånt får man väll räkna med. 
 
När vi filmade i snösätra hade vi glömt storyboarden och då märkte man hur viktig den var. Dock så hade vi tur då vi hade memorerat ungefär hur scenerna skulle se ut men kan erkänna att det vart många omtagningar och det tog mycket längre tid eftersom man var tvungen att planera på plats.
 
Inspelningschema är också väldigt bra att ha eftersom det gör än mindre stressad eftersom man vet att "just då och där ska vi filma de här scenerna". Dock har vi inte kunnat följa dett riktigt då någon nästan alltid varit sjuk eller borta vilket är synd. 
 
 
2) Filmningen
- Vilken roll hade du? 
 
Jag var den som filmade scenerna, eller de flesta iallafall. Eftersom vi är tre i vår grupp och endast en skådeselare så har jag och frida turats om lite och den som inte filmat har sett till att allt ser rätt ut, så som ljuset och bildutsnitt osv. Daniella var alltså skådespelaren men vi hade även två statister. I en scen är frida stylist till daniella och i en annan scen har vi lånat in jesper i 3:an för att spela fotograf. Vi valde honom för att vi ville ha någon som såg lite vuxnare ut plus att han var en väldigt bra skådespelare och förstod vad vi menade. 
 
- Hur gick det? Var det som du hade föreställt dig?
 
I början hade vi lite problem eftersom vi först hamnat i en större grupp där det var en del olika åsikter om vad för slags musikvideo vi skulle göra osv. Det gjorde att vi var tvugna att dela gruppen och komma på en helt ny ideé men vi kom på en väldigt snabbt, dessutom mycket bättre om jag får säga det själv. 
 
filmandet hitilst har gått väldigt bra. Mest nöjd är jag nog med själva budskapet som vi vill förmedla i videon. Det handlar om att hon är trött på alla ideal som samhället skapat. Att man som tjej (och kille för den delen) måste vara på ett visst sätt för att passa in. Att bara du ser bra ut och passar in i dagens "mall" av hur en tjej ska vara så spelar inte insidan någon roll. Så i videon är hon först den här tjejen som är rädd för att vara den hon egentligen är och är väldigt påverkad av samhället men i snösätra och i slutet ska hon visa att man ska vara stark och stå emot. Man ska våga vara sig själv och typ "fuck alla ideal" och det tycker jag vi visar på ett väldigt bra sätt i musikvideon. Dock var det mer arbete än jag föreställt mig och det har blivit ännu mer stressigt eftersom någon av oss nästan varit borta varje gång vi ska filma. 
 
- Vad var svårt? Vad var lätt?
 
En sak som var svårt var att sätta sig in i scenen i verkligheten. Jag menar, det är väldigt lätt att komma med en ide om hur en scen ska filmas men att sedan få till den som man tänkt sig i huvet är betydligt mycket svårare. Ett exempel är när vi skulle filma Daniella i snösätra. Hon skulle sitta ner på huk och sedan resa sig upp, sträcka ut armarna och se stark ut men det var mycket svårare att få till det på plats än vad man tänkt i huvudet. En annan svår sak var att veta i förväg hur mycket jobb man var tvungen att lägga ner på filmningen eftersom vi alldrig gjort en musikvideo förut. oan inte räknat med att nån kanske blir sjuk osv så att man lir tvungen att ändra planeringen.
 
Det som var lätt var faktiskt att komma på en ideé som jag trodde skulle vara det svåraste. Det gck väldigt snabbt för oss och den ena ideén ledde till den andra. Vi var även överens om nästan allting vilket gjorde att vi slapp massa tjafs och problem som kunde gjort att det tog längre tid.