/ Allmänt /

KOSTYM

1. I Novellen "kostym" får vi följa en skandinavisk tjej som reser till singapor. Det ända hon äger är de kläder hon har på sig samt några praktiska saker hon förvarar i sin tygväska. Väl på singapors flygplats ser hon en man med stilig kavaj, guldklocka, ganska kort men vältränad stå under skylten "rent a car". Hon tar upp en cigarrett och går fram till mannen och frågar om han har en tändare. dom startar en konversation och en stund senare sitter hon i hans bil och blir sjussad dit hon ska (jimmy`s place). Väl där bestämmer sig bob för att sova över istället. De har sex och morgonen där på när han är ute på springtur passar hon på att låna hans kläder och ta hans flygbiljett och hans kontanter hon hittade i kavajfickorna. Sedan åker hon.
 
2. Det jag reagerade först på var att man faktiskt inte får veta om det är en han eller en hon. Jag tror författaren valt att ha det så för att visa att det inte finns något rätt och fel. Varför ska alla texter handla om en kille och en tjej? Och varför måste man enligt samhället göra det så tydligt vilket kön en människa har? Jag tror att huvudpersonen (hen) inte trivs i den hon är utan försöker byta identitet. Det kan jag förstå genom att hon tillexempel klippt håret kort, använder kill-deo och tar på sig hans skorta, slips och kostymbyxor. Självklart kan jag inte vara säker men det är vad jag tolkar det som. En annan sak jag la märke till om man läser bakom raderna är att han är otrogen då det i texten står "Jag möter hans blick genom glasögonen, drar in rök och lägger samtidigt märke till en slät ring på hans ena ringfinger." 
 
3. Nej jag tror inte att denna text skulle kunnat ha skrivits för 50 år sedan då uttrycket "hen" inte fanns då. Att varken anse sig själv som tjej eller kille är något som är mycket vanligare idag och även något man möter varje dag på sociala medier. Medan det för 50 år sedan knappt fanns detta tänk och sociala medier fanns definitivt inte vilket gjorde att sånna här typer av texter nog var väldigt ovanligt. Man hade helt enkelt inte samma genustänk som nu. Ett annat tecken som visar att texten inte är skriven för 50 år sedan är att de använder kreditkort vilket inte fanns på den tiden.